BEMUTATKOZIK
A REMETE KULTURÁLIS ÉS SPORTEGYESÜLET


Máriaremetei látkép a Remete-hegy lejtőjéről

A "REKE" Remete Kulturális és Sport Egyesület 1997-ben került bejegyzésre. Az Egyesület magját egy 25 éve létrejött közösség alkotja, mely a Máriaremetén és környékén élő főként nagycsaládosokból áll. Ebből a közösségből alakult a NOE Nagycsaládos Egyesület Helyi Csoportja, és ez a közösség alapította 1989-ben az igen jó hírnévnek örvendő Máraremete- Hidegkúti Ökumenikus Iskolát. Az Egyesület főleg kulturális és sport rendezvények szervezésével foglalkozik.

1. Előadássorozatok

SZÁZADUNK HITELES TANUI előadássorozat keretén belül szüleink, nagyszüleink, idős barátaink beszéltek a huszadik század viharaiban megélt életútjukról. Személyes élményeiket mesélték el a kitelepítésekről, a recski haláltáborról, a szovjet hadifogságról, a GULAG-okról, a Don-kanyarban történt ütközetekről, az 56-os forradalomról, és így tovább. NAPJAINK HITELES TANUI sorozatunkban olyan kortárs személyiségeket hívtunk meg, akik hivatásukat és hétköznapjaikat hitelesen és példaadóan élik meg, akár mint alkotmánybíró, színész, akadémikus vagy államtitkár. Jelenleg BESZÉLGETÉS A KÖNYVTÁRBAN címmel folytattuk a sorozatot. Olyan személyiségeket szólaltattunk meg, akik kulturális közéletünkben segíthetik az eligazodást, hitelesen képviselik az igaz értékeket. Vendégünk volt többek között Szomjas György filmrendező, Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő, Schäffer Erzsébet újságíró.

Az előadások videófelvételei az Ökumenikus Iskola könyvtárában létrehozott REKEVIDEÓ-kölcsönzőben mindenki számára hozzáférhetők. Családi hangverseny: Teadélutánnal egybekötött családi zenéléssel-zenehallgatással. Minden család - szülők és gyerekek - készül egy önálló produkcióval: hangszeres zenével-énekkel. Fantasztikus élmény mind a felkészülés, mind az előadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2. Nyári táborok

Évente rendszeresen támogattuk a Remetei Regnum ifjúsági és a Waigand Közösség családi táborait. Közös családi táboraink 2002-ben és 2003-ban a Bükkben, Felsőtárkányban , 2004-ben Fadd-Domboriban rendeztük 200-250 résztvevővel.

2004 június 28-tól július 3-ig közös családi tábort szervezünk a Fadd-Domboriban, ahol az egyesületbe tartozó családokon kívül a környékbeli családok is meghívást kaptak.

Az előzetes terveknek megfelelően ragyogó családi programokkal telt a tábor. A vadregényes Gemenci erdőségekben egyik nap kisvasúttal túráztunk, másik nap a Duna holtágakban kenutúrát szerveztünk. A Duna Fadd-Dombori holtágában családi kenuversenyt rendeztünk. Volt KI-MIT-TUD, kosárfonó tanfolyam, rengeteg játék.

A búcsúesten Ószövetségi történeteket kellett a XXI. századi környezetbe átültetni kis jelenetek formájában: Ádám és Éva a Paradicsomban, Káin és Ábel, Mózes születése, A tíz csapás, Salamon bölcsessége, József és testvérei, stb. Nagyon tanulságos előadások kerekedtek mindannyiunk szórakoztatására.

Ifjúsági táborainkat korcsoportok szerint különböző helyszíneken szervezzük évente 300-350 fiatal részvételével.

Pusztameróti tábor

2005-ben Pusztamaróton júliusban szerveztük 4 nap átfedéssel a családi és ifjúsági 1-1 hetes táborunkat. A rossz idő (özönvízszerű esők) ellenére nagy sikere volt a kitünően megszervezett tábornak: először csak szülők kisgyermekeikkel, majd néhány nap a fiatalokkal közösen, majd a fiatalok igazi ifjúsági tábort rendeztek maguknak. Voltak érdekes előadások, vetélkedők, akadályverseny (melyet a szülők szerveztek a fiataloknak), a legnagyobb siker a PUSZTAMARÓTI MEGASZTÁR verseny aratta. A tábort fergeteges koncert zárta a MÉHEK együttes fellépésével.

Hagyományőrző TÉKA táborokat is szervezünk, ahol különböző népi mesterségeket (kosárfonás, agyagozás, nemezelés, szövés-fonás stb.) sajátíthatnak el az érdeklődők. Népszerűek a családi vízitúráink. 2001 júliusában Budapest-Baja Duna-túrát 2002-ben Bodrog-Tisza túrát szerveztünk 2004-ben a festői szépségű Dráván voltunk, 2005-ben Rábán voltunk.

3. Színielőadások

Tíz éve Oscar Wilde: Az önző óriás című novellájából zenés játékot írtak tagtársaink Járó Ildikó, Radványi Balázs és Seidl Ágoston. Az előadást nem csak Budapesten, hanem vidéken is előadtuk több helyen osztatlan sikerrel. 2004-ben a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál alkalmából felújítottuk a darabot. Ősszel jónéhány meghívást kaptunk, még Erdélyben is turnéztunk. 2005-ben az Érd-Diósdi majálison léptünk fel, és októberben Hódmezővásárhelyen lépünk fel. Az előadásról CD felvételt is készítettünk. 2000-ben egyik tagtársunkat megihlette a Máriaremetei Bazilika monumentális freskója, ahol a magyar történelem kiemelkedő személyiségei láthatóak. A millecentenárium tiszteletére "TÖRTÉNELMI FRESKÓ" címmel színdarabokat adtunk elő Szent István, IV. Béla, Zrínyi Miklós és Rákóczi Ferenc életéről. A IV.Béla tragikus életét bemutató darabot 2000 nyarán a Pesthidegkúti Nyári Fesztivál nagyszínpadán is előadtuk nagy sikerrel. Az előadások szövegkönyvét kiadtuk REKE FÜZETEK könyvsorozatunk újabb köteteként.

4. Sportrendezvények

Rendszeres kosárlabda-edzéseket tartunk, és évente családi kosárlabda kupáért küzdenek a csapatok a Waigand Családi Kosárlabda Kupáért. Nagyon népszerű a szakképzett gyógytornász által vezetett kondicionáló "TÚLÉLŐ TORNA", melyre nemcsak hölgyek, hanem urak is eljárnak. A fiatalok részére évente asztalitenisz-bajnokságot szervezünk, ahol különböző korcsoportokban a legkisebbektől a felnőttekig egyéniben és párosban is bajnokot avatunk. Minden évben szilveszterkor családi focibajnokságot szervezünk.

A ünnepi lakmározások után mindenki örül az intenzív testmozgásnak.

Marathoni futóversenyeken is rész vesznek tagtársaink. Minden év októberében rendezik a Bécs-Budapest Szupermarathont, ahol az RMSE-vel közös csapatunk 2001 óta minden évben rajthoz áll kiváló eredményekkel. Május utolsó hétvégéjén rendezzük az idény-nyitó DUNA-KUPA kenuversenyt: 2002-ben a Szentedrei-Duna ágban, Leányfalu és az Óbudai-sziget között, 2003-ban Dömös és Leányfalu között, 2004-ben és 2005-ben Esztergom-Leányfalu útvonalon. A csapatok a táv teljesítése közben érdekes ügyességi feladatokat kapnak és komoly kulturális tájékozottságukról is számot kell adni. Az olimpia évében augusztus végén Surányban olimpiai játékokat szervezünk "SURIMPIA" néven vidám vízparti feladványokkal. Idén doppingteszten is átestek a versenyzők ! A dunai szlalomverseny nagyon izgalmas volt. A legnépszerűbb feladat a homokban elrejtett 500 db cukorka ("Dunakavics") felkutatása volt. A kicsik nem tudták abbahagyni...

Természetjáró szakosztályunk havonta egyszer szervez kirándulásokat a környékbeli hegységekben.

Remete-Budaörs családi sportnap:

Minden év szeptember utolsó szombatján rendezzük a Budaörsi Szent József Sportegyesülettel: foci, kosárlabda és röplabda mérkőzéseken mérjük össze tudásunkat, utána hagyományos bográcsgulyás. Hosszan sorolhatnánk a Népdalkör-néptánckör tevékenységét, a koncertjeink sikereit (a Kossuth díjas Radványi Balázs- KALÁKA-együttes, TESTVÉREK-együttes stb.), és fergeteges szilveszteri és farsangi mulatságainkat.

Egyszóval minden olyan tevékenységet, programot felkarolunk és szervezünk, mely az egyén, a család és a közösség tartalmas és igényes időtöltését szolgálja.

Budapest, 2005. szeptember 9.
Bajor Ervin
a REKE elnöke